Építészterv.hu

» Építészeti tervezés

» Árak

» Alaprajzok

» Energetikai tanúsítvány

» A+ vagy passzív ház?

» Kérdések-válaszok

» Referenciák

» Cégismertető

e invest Kft.

e-invest Kft.

Nagy Antal: 06 20 220 31 01
E-mail: info@epiteszterv.hu

építészeti tervezés - 3D-s látványtervek - makettek

Ügyfeleink véleménye

Hálásak vagyunk korábbi megbízóinknak, hogy véleményükkel segítenek  objektív képet adni munkánkról. 
Tovább

Milliók szigetelésre és alternatív gépészetre?

Valóban jobban jár ha nem csatlakozik a gáz hálózatra?
Érdemes 20 cm szigeteléssel borítani a házat?
Tovább

A+ vagy passzív ház?

Sokszor teszik fel nekünk ezt a kérdést, pedig ma már rengeteg fórumon lehet olvasni az ilyen típusú házakról. Azonban azt tapasztaljuk, hogy a passzív házak esetében gyakran csak a pozitív tulajdonságokat  - energiatakarékos és környezetbarát - hangoztatják, így joggal merül fel a kérdés az építtetőben, hogy vajon milyen árnyoldalai lehetnek?

Nézzük meg az érem másik oldalát!  

Fontos, de kevésbé ismert tények a passzív házakról:

- ideális tájolású telek és környezete (egy üres szomszédos telek későbbi beépítése felboríthatja a ház energia mérlegét)

- szigorú tervezési szabályok (az ideális épület tömeg a 'doboz' forma, vagyis ne álmodozzunk mediterrán, minimalista vagy egyéb izgalmas építészeti stílusokról)

- a kivitelezési költség min +20% (a vastagabb szigetelés, a 3 rétegű nyílászáró, a gépészeti helyiség mérete, a drágább alternatív fűtő/hűtő berendezés mind-mind növelik a beruházási költséget)

- értéktartó? (ez csak évek múlva derül ki, hiszen az elmúlt 4-5 évben kezdett elterjedni, nincsenek még konkrét eladási adatok. Feltételezhető, hogy 15 év múlva a bonyolult gépészeti berendezések karbantartási és felújítási költségei újabb évekre kitolják a megtérülési idő intervallumát) 

- töredék üzemeltetési költség (ezt sajnos szinte semmilyen fórumon nem fejtik ki konkrét számokkal. Jól hangzik, hogy akár 50-70%-kal csökken, de ez vajon milyen megtakarítást jelent? Egy mai B kategóriás, 150 m2-es épület átlagosan 22.000.- Ft gázt és 8.000.-Ft villamos energiát fogyaszt, míg egy passzív ház esetében csak 15.000.- Ft áram számlával kell kalkulálni. Havi 15.000.- ft megtakarításért érdemes 3-4 mFt többlet költséget áldozni?)

Egy passzív ház megtervezése az építész mérnöki tudáson túl magas fokú energetikai és épületgépészeti szaktudást is igényel, hiszen egy ilyen ház esetében az alternatív energiaforrással üzemelő gépészeti berendezések alacsony hatásfoka - a gázzal vagy árammal működő rendszerekhez képest - megköveteli a patika pontosságú számítást. phpp2007Cégünk rendelkezik az ehhez szükséges PHPP szoftverrel és szaktudással is. Scholtz Gábor építészmérnökünk energetikai szakértő és tanúsító jogosultsággal is bír, így nálunk egy kézben összpontosul a passzív házak tervezése. A szükséges szakági (fűtés, szellőzés, hűtés, stb...) terveket a beépítendő berendezés típusától függően az adott gépészmérnökkel szorosan együttműködve készítjük el.

Fontosnak tarjuk, hogy ne csak papíron szülessenek meg ezek a házak, ezért a felépítésükkel és a használatukkal kapcsolatos információkat is szeretnénk megosztani leendő megbízóinkkal.  Egy passzív ház milliós kivitelezési többletköltsége évtizedek múlva térülne meg, ezért egyelőre csak a pályázati lehetőségek teljes kiaknázásával válhat megtérülő beruházássá a hagyományos házakkal szemben. Ez sajnos még nagyon akadozva működik hazánkban, de érdemes folyamatosan figyelni a lehetőségeket.

Kattintson a képekre, ha szeretne többet megtudni az üzemeltetési költségeikről!

Épült 2008-ban Budakalászon

 cdsvfsv xsd

 

 

 

 

Épült 2009-ban Veresegyházon

veres_rezsi2_400

veres_rezsi1_400

 

 

 

 

 

Épült 2008-ban Leányfalun

haz2 haz6

 

 

 

 

 

Épült 2008-ban Diósdon

 neder41 neder

 

 

 

 

 
Vissza
 

Építészeti tervezés | Árak | Alaprajzok | Energetikai tanúsítvány |
A+ vagy passzív ház? | Kérdések-válaszok | Referenciák | Cégismertető | Oldaltérkép

e-invest Kft. - WEBműHELY
Fotógaléria